Wanneer je graag een nieuwe baan wil, dan is het natuurlijk logisch dat je daarvoor moet solliciteren. Een sollicitatiegesprek is natuurlijk altijd lastig, zeker als je daar nog geen ervaring mee hebt. Daarom is het goed om voorbereid op gesprek te gaan met je eventuele nieuwe werkgever. Solliciteren hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet het wel eventjes doen. Hieronder lees je precies wat je moet weten als je op sollicitatiegesprek wil gaan.
1. Voorbereiding
Om te beginnen is het natuurlijk van belang dat je je gaat voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Zo is het verstandig om onderzoek te doen naar het bedrijf en de desbetreffende functie waarvoor je komt solliciteren. Je moet namelijk weten wat je te wachten staat en waar je voor komt. Verder moet je kijken wat jij kan, waarom de vacature geschikt is en je moet een cv en een motivatiebrief schrijven voor het bedrijf.
2. Het cv en motivatiebrief
Het kan lastig zijn om een motivatiebrief en een cv te maken. Daarom is het goed om te weten dat je cv op moet vallen tussen de anderen. Denk aan een goede lay-out, een mooie stijl en een goede inhoud. Daarnaast is het goed om clichés te vermijden en te letten op je taalgebruik. Hou de brief en cv netjes en zorg dat het zakelijk is. Een motivatiebrief is goed om te kijken naar waarom jij geschikt bent en benadruk dat ook echt. Zo heb je sneller de kans om op gesprek te mogen komen bij je eventuele nieuwe werkgever.
3. Het sollicitatiegesprek
Mag je op sollicitatiegesprek komen? Dan is het goed om vragen voor te bereiden die je wil stellen in het gesprek. Denk aan de taken, specifieke werkgerelateerde zaken en bespreek wat jij belangrijk vindt. Verder is het goed om je gepast te kleden tijdens een sollicitatiegesprek. Daarnaast is het goed om te luisteren, vervolgens vragen te stellen en om de juiste antwoorden te geven op de vragen die jij krijgt. Als laatste is het ook goed om na te denken over je communicatie en lichaamstaal. Als je zorgt dat dat voor elkaar is, dan is er niks aan de hand.
4. Vaardigheden om te laten zien
Als je bij een nieuwe baan aan de slag wil gaan, dan is het ook verstandig om te laten zien wat je allemaal in huis hebt. Vaardigheden die bij een baan van pas kunnen komen zijn bijvoorbeeld teamgericht zijn, probleemoplossend kunnen denken en je persoonlijkheid moet ook aansluiten bij de functie en het team. Verder is het ook van belang dat je de specifieke skills in huis hebt denk aan talen beheersen of technische vaardigheden.
5. Valkuilen vermijden
Als laatste is het van belang dat je eventuele valkuilen van jezelf gaat vermijden bij je nieuwe baan. Denk bijvoorbeeld aan te laat komen, weinig voorbereiding, te veel focus over hetgeen wat je gaat verdienen en arrogantie. Zorg wel dat je zelfverzekerd bent, maar niet dat je uit de hoogte gaat doen. Op die manier kun je een goed gesprek voeren en azen op de nieuwe baan.
Veelgestelde vragen over het voeren van een sollicitatiegesprek
Hoe bereid ik me het beste voor op een sollicitatiegesprek?
Onderzoek het bedrijf, lees de vacature goed door, en bedenk waarom je de juiste kandidaat bent. Bereid voorbeelden voor van je werkervaring die aansluiten bij de functie-eisen en bedenk vragen die je aan de werkgever kunt stellen.
Welke vragen kan ik verwachten in een sollicitatiegesprek?
Veelgestelde vragen zijn: “Vertel iets over jezelf,” “Wat zijn je sterke en zwakke punten?” en “Waarom wil je bij ons werken?” Ook kun je vragen verwachten over specifieke situaties waarin je bepaalde vaardigheden hebt toegepast (STAR-methode).
Hoe stel ik mezelf het beste voor aan het begin van het gesprek?
Begin met een stevige handdruk en glimlach. Vertel daarna kort iets over jezelf: je naam, je huidige functie of studie en waarom je geïnteresseerd bent in de vacature. Wees enthousiast en laat zien dat je je hebt voorbereid.
Hoe ga ik om met vragen over mijn zwakke punten?
Wees eerlijk, maar noem een zwakte die niet direct essentieel is voor de functie of benoem hoe je aan deze zwakte werkt. Bijvoorbeeld: “Ik kan soms perfectionistisch zijn, maar ik leer beter prioriteiten te stellen en mijn werk efficiënt te plannen.”
Wat moet ik antwoorden als ze vragen naar mijn salarisverwachting?
Doe vooraf onderzoek naar de gangbare salarissen voor de functie. Geef een bandbreedte (bijvoorbeeld €2.500 – €2.800) en voeg toe dat je openstaat voor overleg. Zo geef je een duidelijk antwoord zonder jezelf vast te pinnen.
Welke vragen kan ik zelf stellen aan de werkgever?
Goede vragen zijn: “Hoe ziet een typische werkdag eruit?”, “Wat zijn de belangrijkste doelen voor deze functie?” en “Hoe ziet het team eruit?” Vragen over de bedrijfscultuur en doorgroeimogelijkheden zijn ook vaak relevant.
Hoe laat ik een goede indruk achter?
Wees beleefd, luister goed en beantwoord vragen oprecht en duidelijk. Toon enthousiasme voor de functie en het bedrijf, en sluit af met een bedankje en een positieve opmerking over het gesprek.
Wat moet ik doen als ik een vraag niet weet?
Blijf kalm en zeg eerlijk dat je even moet nadenken of dat je het niet precies weet. Het is beter om eerlijk te zijn dan te raden. Je kunt ook vragen om op de vraag terug te komen later in het gesprek.
Hoe ga ik om met vragen over eerdere werkgevers, vooral als die ervaring negatief was?
Blijf neutraal en professioneel. Richt je op wat je hebt geleerd van de ervaring, en benoem geen persoonlijke frustraties of negatieve details over de vorige werkgever.
Wat moet ik doen na het gesprek?
Stuur een bedankmail waarin je aangeeft dat je het gesprek hebt gewaardeerd en benadruk kort je enthousiasme voor de functie. Dit laat zien dat je betrokken bent en professioneel te werk gaat.