Het weer is een belangrijk onderwerp van de dag. Hoe warm wordt het vandaag, komen er buien aan of wordt er zelfs noodweer voorspeld? Op basis van deze voorspellingen kunnen bepaalde beslissingen worden gemaakt en weten we waar we als Nederlanders waar we aan toe zijn. Met andere woorden: een weersvoorspelling is ook van belang voor de veiligheid van de mensen. Maar, hoe werkt zo’n weersvoorspelling eigenlijk? In deze blog vertellen we je er meer over.

Weersvoorspelling KNMI

In Nederland bevindt zich het KNMI, oftewel het Koninklijk Nederlands Metereologisch Instituut. Het KNMI meet en analyseert het klimaat en voert ook weersvoorspellingen uit. Het KNMI brengt dit vervolgens naar buiten, zodat ook de rest van Nederland op de hoogte is wat betreft de weersvoorspellingen. De weersvoorspellingen in Nederland komen dus voort uit de onderzoeken, analyses en gegevens van het KNMI. 

Het KNMI bevindt zich in De Bilt, aangezien dit het meeste centrale punt is van Nederland en hier dus ook de weersvoorspellingen gemiddeld kunnen worden genomen. De Bilt is overigens niet de enige plek waar het KNMI zich bevindt. De weersvoorspellingen van het KNMI zijn ook afhankelijk van de vele weerstations die verspreid zijn over Nederland, maar ook de radars en satellieten in de lucht, Bovendien wordt er ook gekeken naar onder andere de luchtdruk en de hoeveelheid vocht in de lucht.

weersvoorspelling

Hoe wordt het gemeten?

Het voorspellen van het weer moet op een nauwkeurige manier worden gedaan. De weerstations, de radars doen hun werk, maar daarnaast wordt het weer ook in de gaten gehouden met de satellieten.

De satellieten kunnen de atmosfeer meten op verschillende oppervlaktes vanaf grote hoogte, en zo wordt er gekeken naar onder andere de windsnelheid en de temperatuur. Deze satellieten kunnen gegevens opslaan in computers, welke vervolgens kunnen worden gebruikt voor het voorspellen van het weer. Er worden talloze voorspellingen gedaan op basis van deze gegevens en op basis hiervan kan weer een schatting worden gemaakt van het daadwerkelijke weer.

Zo ziet een weersvoorspelling eruit

Iedere dag kun je het weer checken op verschillende platformen. Denk maar aan het nieuws op de televisie, de weer-app op je telefoon of in de krant. Je kunt bovendien ook de wolken volgen boven jouw plaats, bijvoorbeeld of er regen aan komt of een onweersbui. Er zijn weersvoorspellingen die het weer voor morgen voorspelt – deze zijn vaak nauwkeuriger, maar ook voor de komende twee weken. 

De weersvoorspelling bestaat uit een aantal elementen. Het belangrijkste in een weersvoorspelling is natuurlijk de temperatuur, de hoeveelheid neerslag die eraan zit te komen en de eventuele waarschuwingen. 

De temperatuur wordt uitgedrukt in een maximum temperatuur en een minimum temperatuur, wat aangeeft hoe warm het maximaal wordt die dag en hoe koud het minimaal wordt die dag.  

De neerslagkans wordt uitgedrukt in een bepaald percentage. Bovendien wordt er ook vaak aangegeven hoeveel millimeter neerslag er kan vallen die dag. Naast deze drie elementen bestaat een weersvoorspelling natuurlijk uit nog veel meer gegevens: denk maar aan de UV-index, de luchtdruk en de gevoelstemperatuur.

Het KNMI kan ook waarschuwingen geven of er slecht weer aan zit te komen. Denk bijvoorbeeld aan een hevige onweersbui of een storm. In dat geval maakt het KNMI ook vaak gebruik van kleurcodes: denk aan code geel, code oranje of code rood. 

Het belang van weersvoorspellingen

Weersvoorspellingen zijn er niet voor niets. Het zorgt ervoor dat we weten waar we aan toe zijn, zodat we ons kunnen voorbereiden op het weer. Denk bijvoorbeeld aan de activiteiten die je de komende dagen kunt doen. Maar daar blijft het natuurlijk niet alleen bij. Het is ook erg belangrijk voor de veiligheid voor de mensen, maar ook voor de verschillende sectoren die afhankelijk zijn voor het weer. Denk aan de boeren, de wegenbouw en de vliegsector.

Veelgestelde vragen over weersvoorspellingen

Hoe worden weersvoorspellingen gemaakt?

Weersvoorspellingen worden gemaakt door het verzamelen van gegevens van verschillende bronnen, zoals weerstations, satellieten, radars en boeien. Deze gegevens worden ingevoerd in numerieke weermodellen, die wiskundige formules gebruiken om de atmosfeer te simuleren en toekomstige weersomstandigheden te berekenen.

Hoe beïnvloeden satellieten de weersvoorspelling?

Satellieten leveren cruciale informatie over de toestand van de atmosfeer, zoals wolkenbedekking, temperatuur en vochtigheid op grote hoogte. Deze gegevens helpen meteorologen om een completer beeld van het weer te krijgen en verbeteren de nauwkeurigheid van voorspellingen.

Wat doet een weerstation?

Een weerstation verzamelt gegevens over lokale weersomstandigheden, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, windsnelheid en neerslag. Deze gegevens worden gebruikt om de huidige weersomstandigheden te monitoren en voorspellingen te verfijnen.

Wat is het verschil tussen korte- en lange-termijn voorspellingen?

Korte-termijn voorspellingen (tot 48 uur) zijn meestal nauwkeuriger omdat ze gebaseerd zijn op actuele gegevens en modellen. Lange-termijn voorspellingen (meer dan 7 dagen) zijn moeilijker te maken en minder nauwkeurig, omdat ze afhankelijk zijn van de voortgang van grotere weerpatronen en onzekerheden toenemen naarmate de tijd verstrijkt.

Waarom kunnen weersvoorspellingen soms fout zijn?

Weersvoorspellingen kunnen fout zijn vanwege de inherente complexiteit en variabiliteit van de atmosfeer. Kleine veranderingen in gegevens of modellen kunnen grote effecten hebben, en onvoorspelbare factoren kunnen de uitkomsten beïnvloeden.

Wat is de rol van weerapps en websites in weersvoorspelling?

Weerapps en websites gebruiken gegevens van weerstations, satellieten en modellen om actuele weersinformatie en voorspellingen aan te bieden. Ze verwerken deze gegevens op hun servers en presenteren ze op een gebruiksvriendelijke manier aan de consument, vaak met extra functies zoals waarschuwingen en radarbeelden.

Onderverdeeld in:

Ondernemers & Bedrijven,

Laatste Update: 1 augustus 2024