Een belangrijke militaire overeenkomst tussen verschillende landen heet de NAVO, oftewel de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Dit verdrag gaat terug in de tijd. Zo maken we vandaag de dag nog steeds gebruik van de NAVO en dat is natuurlijk een belangrijk punt voor de militairen. Toch gaat er een hele geschiedenis aan de NAVO vooraf en het is goed dat je dat weet. Hieronder lees je precies de geschiedenis van de NAVO, de oprichting ervan en wat het betekent. 

De Koude Oorlog

Voordat de NAVO werd opgericht was er natuurlijk veel aan de hand in de wereld. Zo was net de Tweede Wereldoorlog afgelopen en was de tijd aangebroken van de Koude Oorlog. Tijdens de Koude Oorlog ging het mondeling hard tegen hard tussen oost en west. Je had aan het oosten de Sovjet-Unie en in het westen de Verenigde Staten en bijbehorende landen. Na de oorlog liepen de spanning hoog op, oost maakte namelijk verschillende dreigingen richting west en andersom net zo. Het werd de Koude Oorlog genoemd aangezien het erg koud was in die periode. Daarnaast bleef een oorlog uit, maar waren de spanningen wel hoog. Er kon elk moment iets gebeuren, waardoor alles weer openbrak. De Koude Oorlog was dus een intense tijd en het westen voelde zich in in die periode niet veilig.

Het plan van het westen

Toen de Koude Oorlog bezig was in heel Europa, toen wilden natuurlijk beide partijen het goed voor elkaar hebben, mocht er ooit oorlog uitbreken. Zo was het van belang dat beide partijen hun militairen goed hebben opgeleid voor het beste resultaat. Toen kwamen verschillende westerlijke deelstaten met een goed plan voor het westen. Zo wilden de landen allemaal graag militaire bijstand, landen die meededen waren Amerika, Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Italië. Om dit af te spreken is er een verdrag ontstaan. Namelijk de NAVO.

soldaten

Waarom NAVO?

Niet alleen omdat de spanningen hoog opliepen tijdens de Koude Oorlog wilde het westen graag zo’n verdrag. Ook omdat ze bang waren voor de Sovjet-Unie. Zo is het goed om te weten dat er in die tijd veel spanningen waren en dingen die over en weer werden geroepen naar elkaar. Zo werd er onder andere gedreigd met het gooien van een atoombom. Het was dus niet niks. Doordat het westen zich zeer bedreigd voelden door natuurlijk de Sovjet-Unie, wilden ze graag een verdrag zodat je voor elkaar op moest komen als één land van de NAVO in oorlog kwam.

Doelen van de NAVO

Aangezien de landen nu een verdrag konden ondertekenen, was het ook zo dat er afspraken gemaakt moesten worden. Zo was het belangrijk dat er doelen werden nageleefd en dat elk land daar een actieve rol in ging spelen. Om te beginnen de eerste reden waarom de NAVO überhaupt werd opgericht, zodat landen elkaar militair bij konden staan mocht een land van de NAVO in oorlog komen. Dit was niet alleen voordelig voor henzelf, maar het schrok ook andere landen af. Als je namelijk met één land ruzie zoekt heb je er zo een stuk of tien op je dak. Daarnaast werden er ook nog andere doelen afgesproken. Zo werd er natuurlijk op militaire fronten veel afspraken gemaakt, daarnaast was de NAVO ook een politieke invloed aan het uitoefenen. Zo hebben ze samen ook politieke standpunten bij elkaar gebracht, zodat het nooit meer uit elkaar kon vallen.

Veelgestelde vragen over de geschiedenis van de NAVO

Wanneer en waarom werd de NAVO opgericht?

De NAVO werd opgericht op 4 april 1949 om politieke en militaire samenwerking te bevorderen en de veiligheid van de lidstaten te waarborgen tegen de dreiging van de Sovjet-Unie en het communisme.

Welke landen waren de oprichters van de NAVO?

De oprichters van de NAVO waren België, Canada, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten.

Wat is Artikel 5 van het NAVO-verdrag?

Artikel 5 stelt dat een aanval op één lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten, waardoor zij verplicht zijn elkaar bij te staan. Dit principe werd voor het eerst ingeroepen na de aanslagen van 11 september 2001.

Hoe heeft de Koude Oorlog de NAVO beïnvloed?

Tijdens de Koude Oorlog was de NAVO gericht op het afschrikken van de Sovjet-Unie en het communisme. Het bondgenootschap versterkte zijn militaire capaciteiten en hield gezamenlijke oefeningen om de collectieve verdediging te waarborgen.

Wat was de rol van de NAVO na de val van de Berlijnse Muur?

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de ineenstorting van de Sovjet-Unie verschoof de focus van de NAVO naar crisisbeheer, vredeshandhaving, en samenwerking met voormalige Oostbloklanden.

Welke belangrijke uitbreidingen heeft de NAVO doorgemaakt?

De NAVO heeft verschillende uitbreidingen doorgemaakt, met als belangrijkste in 1999 (Polen, Hongarije, Tsjechië), 2004 (Estland, Letland, Litouwen, Slovenië, Slowakije, Bulgarije, Roemenië) en recente uitbreidingen zoals Noord-Macedonië in 2020.

Hoe heeft de NAVO gereageerd op de aanslagen van 11 september 2001?

De NAVO riep voor het eerst Artikel 5 in na de aanslagen van 11 september 2001, wat leidde tot de gezamenlijke operatie in Afghanistan onder de International Security Assistance Force (ISAF).

Wat was de NAVO’s betrokkenheid in de Balkanoorlogen?

De NAVO voerde interventies uit in de Balkanoorlogen, waaronder luchtoperaties in Bosnië en Herzegovina in 1995 en de bombardementencampagne tegen Joegoslavië in 1999 om een einde te maken aan het conflict in Kosovo.

Wat is het Partnerschap voor Vrede (PfP)?

Het Partnerschap voor Vrede, opgericht in 1994, is een programma gericht op het bevorderen van samenwerking tussen de NAVO en niet-lidstaten, voornamelijk uit Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie.

Hoe heeft de NAVO gereageerd op de annexatie van de Krim door Rusland in 2014?

De NAVO veroordeelde de annexatie van de Krim door Rusland en versterkte de defensie in Oost-Europese lidstaten. Ze voerde meer militaire oefeningen uit en verhoogde de aanwezigheid van troepen in de regio.

Onderverdeeld in:

Ondernemers & Bedrijven,

Laatste Update: 26 juli 2024

Gelabeld in:

, ,