Is jouw badkamer aan vervanging toe, omdat deze niet meer aan jouw wensen voldoet of omdat hij een tikkeltje gedateerd is? Dan zou je kunnen overwegen om een nieuwe badkamer aan te schaffen. Bij het aanschaffen van een badkamer komen natuurlijk een aantal belangrijke punten kijken, die we hieronder voor je opsommen.

1. Indeling

Een badkamer kun je op zoveel verschillende manieren indelen, maar het is wel belangrijk dat deze indeling goed past bij de ruimte in jouw woning die je wil omtoveren tot badkamer. Het is daarom slim om een plattegrond te maken van de ruimte en op deze manier erachter te komen wat de beste indeling gaat worden. Zorg ervoor dat je rond elk meubel genoeg ruimte hebt, om je bijvoorbeeld prima te kunnen bewegen en om het hier goed schoon te kunnen maken. 

2. Stijl

De stijl van de badkamer is natuurlijk ook van groot belang. Je hebt verschillende stijlen die je in jouw badkamer kunt verwerken. Denk aan de moderne stijl met witte meubels, strakke tegels en niet te veel poespas.

De landelijke stijl kun je bijvoorbeeld realiseren door een betonlook te creëren, of juist de beige tint vaak terug te laten komen met een stoer badmeubel van bijvoorbeeld verweerd hout.

Je hebt ook de tegenwoordig o zo populaire Japandi-stijl, met houten elementen maar toch de strakke en rustgevende twist. Om erachter te komen welke stijl bij jou past, kun je inspiratie opdoen door bijvoorbeeld op het internet te kijken.

badkamer inrichten tips

3. Materialen

De materialen in de badkamer zijn natuurlijk ook bepalend. Het was net al even gevallen bij sommige interieurstijlen, zoals hout of beton. Zorg er in ieder geval voor dat je voor materialen kiest die wel bestand zijn tegen vocht.

Daarnaast heb je in de badkamer ook veel te maken met tegels. Denk aan tegels voor op de wanden en tegels voor op de vloer. Tegels zijn namelijk een prima oplossing voor een natte ruimte. Tegels zijn er bovendien ook weer in verschillende soorten en maten, zoals rechthoekige tegels of vierkante tegels. Ook de maten kunnen verschillen, zoals een grote tegel van een meter bij een meter. Dit zijn echte eyecatchers, maar vooral ideaal in de wat grotere badkamers.

Kijk ook zeker naar het materiaal dat je wil gebruiken voor de kranen en douchekop, net als de kleur ervan.

4. Voorbereidingswerk

Maar voordat je de badkamer daadwerkelijk kunt inrichten met de meubels en materialen die jij wil, is het belangrijk dat je het voorbereidingswerk treft. De huidige ruimte moet natuurlijk eerst leeg worden gemaakt.

Ook zou het kunnen zijn dat er leidingen moeten worden gelegd, zoals de waterleiding en stroompunten voor de stopcontacten. Je kunt dit het beste overlaten aan een professional, zodat je zeker weet dat dit op de juiste manier gebeurt.

Ook kan het zijn dat je de ruimte nog moet voorbehandelen, zoals het aanbrengen van een voorstrijk, als je kiest voor een bepaald materiaal voor op de wanden, plafond of vloer: maar dit kan natuurlijk verschillen per materiaal.

5. Ventileren

Als je gaat douchen of badderen in een badkamer, komt er veel vocht vrij. Bij het realiseren van een badkamer is dit ook belangrijk om in het achterhoofd te houden. Zorg er namelijk voor dat je wel kunt ventileren in de badkamer. Je kunt bijvoorbeeld ventileren door een ventilatiesysteem te installeren in de badkamer. Zo’n ventilatiesysteem zorgt ervoor dat het condens uit de badkamer wordt weggetrokken. Je wil natuurlijk wel vochtproblemen voorkomen in de badkamer, zoals schimmel. Dit is namelijk niet gezond voor je. Ook zeker een belangrijk punt om bij stil te staan dus, als je de badkamer gaat verbouwen.

Veelgestelde vragen over een nieuwe badkamer

Waar moet ik aan denken bij het plannen van een nieuwe badkamer?

Denk aan de indeling, ventilatie, verlichting, materiaalkeuze en opbergruimte. Maak een plattegrond en bepaal waar het toilet, douche, bad en wastafel moeten komen.

Wat zijn populaire stijlen voor een nieuwe badkamer?

Populaire stijlen zijn modern, industrieel, Scandinavisch, klassiek en landelijk. De stijlkeuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en de sfeer die je wilt creëren.

Hoe kies ik de juiste badkamertegels?

Kies tegels die waterbestendig en duurzaam zijn. Voor een ruime uitstraling kun je kiezen voor lichte kleuren en grote tegels. Antislip tegels zijn ideaal voor de veiligheid in de douche.

Wat is de beste manier om opbergruimte te creëren in een badkamer?

Gebruik wandplanken, kastjes onder de wastafel, en haken of rekjes voor handdoeken. Inbouwkasten en nisjes in de douche kunnen ook extra opbergruimte bieden zonder veel ruimte in te nemen.

Welke badkamerverlichting is het meest geschikt?

Goede badkamerverlichting bestaat uit meerdere lagen: algemene verlichting (zoals plafondspots), accentverlichting (bijv. rond de spiegel), en sfeerverlichting voor ontspanning. Let op dat de verlichting geschikt is voor vochtige ruimtes.

Wat zijn waterbesparende oplossingen voor een badkamer?

Overweeg een waterbesparende douchekop, kraan met doorstroombegrenzer, en een toilet met een dubbel spoelsysteem. Dit helpt niet alleen het milieu, maar ook om op de waterrekening te besparen.

Hoe zorg ik voor goede ventilatie in de badkamer?

Goede ventilatie is essentieel om schimmel en vochtproblemen te voorkomen. Dit kan door middel van een raam, een ventilatierooster, of een elektrische ventilator die vocht snel afvoert.

Kan ik zelf mijn badkamer renoveren of heb ik een professional nodig?

Kleine aanpassingen zoals het vervangen van accessoires kun je zelf doen, maar voor grotere verbouwingen zoals het verplaatsen van leidingen, tegelen of elektrische installaties is het vaak beter om een professional in te schakelen.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een nieuwe badkamer?

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de badkamer en de gekozen materialen. Gemiddeld kan een nieuwe badkamer tussen de €5.000 en €15.000 kosten, maar luxere opties kunnen dit bedrag aanzienlijk verhogen.

Welke trends zijn er momenteel voor badkamers?

Enkele actuele trends zijn inloopdouches, vrijstaande baden, zwarte kranen en accessoires, natuursteen afwerkingen, en duurzame materialen. Ook slimme technologieën, zoals digitale douches en verwarmde spiegels, zijn populair.