Wanneer je het interessant vindt om op d ehoogte te blijven van de politiek, dan is het je vast niet ontgaan dat de VVD een grote politieke partij is in Nederland. De partij staat voor Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. De politieke partij heeft veel bekende politici voortgebracht, waardoor er dus ook grote namen aan deze partij verbonden zit. Hieronder bespreken we enkele bekende politici van de VVD en waarom ze zo bekend zijn geworden.

1. Mark Rutte

Om te beginnen hebben we een naam die de meesten wel zullen kennen, namelijk van voormalig premier Mark Rutte. Deze man is maar liefst langer dan dertien jaar premier van Nederland en heeft ook altijd zijn taken op de juiste manier uitgevoerd. Toch in de slotjaren van zijn premierschap een aantal zaken niet op de juiste manieren opgelost, waardoor hij toch veel kritiek kreeg. Mark Rutte heeft dus al een flinke carrière achter de rug binnen de VVD. Hij was niet alleen premier, maar hij was ook voorman van de VVD. Hierdoor kreeg hij veel aanzien en is hij ook echt bekend geworden in Nederland. Voordat hij de rol van premier op zich kreeg, was Mark Rutte actief als minister. Hij is minister geweest van diverse zaken en is daarin dus ook breed opgeleid. Hoe dan ook, Mark Rutte is misschien wel een van de bekendste politici van de VVD.

2. Dilan Yesilgöz

Daarnaast heb je natuurlijk de vrouw die het nu allemaal moet gaan doen bij de VVD. Nu Mark Rutte is opgestapt hebben ze een nieuwe partijleidster, genaamd Dilan Yesilgöz. Zij moet het voor de VVD op gaan pakken en partij weer naar een hoger niveau brengen. Deze vrouw heeft een bijzondere afkomst en staat zeker haar mannetje wel in de politiek. Zo komt ze in debatten altijd sterk naar voren, heeft ze een duidelijke mening en is ze ook vaak op de televisie te zien in diverse televisieprogramma’s. Dilan heeft een Turkse afkomst en is al vroeg in de politiek terechtgekomen. Zo was ze eerst actief bij de Socialistische Partij, oftewel de SP, daarna heeft ze nog als vrijwilliger gewerkt bij GroenLinks en nu is ze dus voorvrouw bij de VVD. 

Politiek

3. Klaas Dijkhoff

Naast deze twee belangrijke schakels van de VVD, heb je ook de fractievoorzitter in de tijd van Mark Rutte als president. Ook hij heeft een grote rol binnen de VVD vervult dus past ook zeker thuis in dit rijtje. Klaas Dijkhoff was niet alleen maar fractievoorzitter van de VVD, hij heeft ook heel wat andere taken erbij gekregen. Zo is hij minister geweest van defensie. Hij heeft hierin veel taken op zich mogen nemen en hij was ook onmisbaar. Verder was Klaas Dijkhof ook staatsecretaris van justitie en veiligheid. Hij heeft dus een mooi dossier kunnen opbouwen vanuit de VVD. Toch is het Tweede Kamer avontuur voor Klaas Dijkhoff tot een einde gekomen. HIj is nu actief met zijn eigen bedrijf. Zo voorziet hij mensen van adviezen en biedt hij ze hulp aan.

4. Halbe Zijlstra

Als laatste in het rijtje heb je politicus Halbe Zijlstra die bij de VVD belangrijke taken mocht vervullen. Zo is hij misschien geen fractievoorzitter geweest, maar een aandeel heeft hij zeker gehad. Hij heeft bijvoorbeeld belangrijke taken mogen uitvoeren. Denk hierbij aan staatssecretaris zijn van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij was hier goed in en deed zijn werk goed. Daarnaast is Halbe Zijlstra ook voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Zo was zijn taak om alles omtrent het buitenland in de gaten te houden daarop te reageren. Hij had veel contacten met het buitenland en daarom is hij ook onmisbaar voor de VVD.

Veelgestelde vragen over bekende politici van de VVD

Wie is de huidige leider van de VVD?

De huidige leider van de VVD is Dylan Yesilgöz-Zegerius, die in 2023 Mark Rutte opvolgde.

Wie was de langstzittende premier uit de VVD?

Mark Rutte was de langstzittende premier van Nederland uit de VVD, hij diende van 2010 tot 2023.

Welke bekende VVD-politicus was minister van Financiën?

 Gerrit Zalm was een prominente VVD-politicus die als minister van Financiën diende van 1994 tot 2002 en opnieuw van 2003 tot 2007.

Wie is de minister van Buitenlandse Zaken geweest uit de VVD?

Stef Blok was een prominente VVD-politicus die diende als minister van Buitenlandse Zaken van 2018 tot 2021.

Wie is de bekendste vrouwelijke VVD-politicus?

Edith Schippers is een van de bekendste vrouwelijke politici van de VVD, zij diende als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2010 tot 2017.

Welke VVD-politicus was actief in de Europese politiek?

Hans van Baalen was een bekende VVD-politicus die als lid van het Europees Parlement diende en voorzitter was van de ALDE-partij.

Wie was de eerste VVD-premier van Nederland?

De eerste VVD-premier van Nederland was Mark Rutte, die aantrad in 2010.

Welke VVD-politicus is bekend om zijn werk op het gebied van onderwijs?

Mark Harbers heeft zich als VVD-politicus beziggehouden met onderwijsgerelateerde onderwerpen binnen zijn portefeuille.

Wie is een bekende VVD-politicus in de Tweede Kamer?

Klaas Dijkhoff was een prominente VVD-fractieleider in de Tweede Kamer en diende eerder als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Welke VVD-politicus heeft een achtergrond in het bedrijfsleven?

Neelie Kroes, voormalig Europees commissaris en minister, heeft een aanzienlijke achtergrond in het bedrijfsleven en heeft bijgedragen aan het Nederlandse en Europese economische beleid.

Onderverdeeld in:

Forums en Discussies,

Laatste Update: 2 augustus 2024

Gelabeld in:

, ,