Wil je graag een pakketje of een brief opsturen via de post? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met verschillende postregels en -richtlijnen. Zo weet je precies wat je wel en niet kunt verwachten, en wanneer bijvoorbeeld jouw brief wordt geleverd. Hieronder zetten we op een rij waar je onder andere rekening mee moet houden.

1. Postzegel

Als je een brief wil laten versturen door de bezorgdienst, is het belangrijk dat je op je brief een postzegel plakt. Deze postzegel kun je kopen bij de supermarkt of bij een postkantoor. Deze plak je vervolgens aan de rechterhoek bovenin de envelop. Je kunt ook via de PostNL-website een postzegelcode kopen: deze code bestaat uit een aantal letters en cijfers die je vervolgens moet schrijven op de envelop.

Houd er rekening mee dat je soms meerdere postzegels op de envelop moet plakken. Dit is namelijk afhankelijk van het gewicht van de envelop. Als de brief tussen de 20 en 50 gram weegt, moet je namelijk twee postzegels op de envelop plakken. Als jouw brief zwaarder dan dit is, tot twee kilo, moet je op de envelop een XL-postzegel plakken.

Wil je een brief naar het buitenland sturen? Dan is het goed om te weten dat je niet een postzegel moet gebruiken zoals je gewend bent. Je moet namelijk een postzegel aanschaffen die aangeeft dat het om buitenlandse post gaat. 

2. Verzendlabel

Als je een pakket wil versturen, is het belangrijk dat je een verzendlabel koopt. Je moet een verzendlabel kopen voor bijvoorbeeld brievenbuspakketten of pakketten die niet door de brievenbus passen. Je kunt een verzendlabel kopen via de bezorgingsdienst. Houd hierbij rekening met de afmetingen van het pakket: voor een brievenbuspakket betaal je minder dan een zwaarder en groter pakket.

3. Posttijden

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de posttijden. Als je een brief in de brievenbus stopt, wordt deze vaak om 17.00 uur geleegd. Dit is overigens wel afhankelijk van de dag. 

Op werkdagen wordt de brievenbus om 17.00 uur geleegd en wordt de post de volgende dag bezorgd, behalve op maandag. Op maandagen wordt er geen post bezorgd. Ook in de weekenden wordt er geen post bezorgd en worden de brievenbussen ook niet geleegd. 

Als je bijvoorbeeld op zaterdag een brief in de brievenbus hebt gedaan, wordt deze dinsdag bezorgd. Als je op woensdag een brief in de brievenbus doet voor 17.00 uur, wordt deze op donderdag bezorgd. Het verschilt overigens wel wanneer de brievenbussen worden geleegd; het is slim om dit te checken bij de brievenbus in jouw omgeving.

Moet jouw post zo snel mogelijk bezorgd worden? Dan kun je ook kiezen voor postbezorging met spoed. In dat geval kun je ervoor kiezen dat het de volgende ochtend op de volgende werkdag al wordt bezorgd. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de extra kosten die hieraan verbonden zitten.

4. Juiste adresgegevens

Als je een pakket of brief wil versturen, is het belangrijk om de juiste adresgegevens op te schrijven. Zorg ervoor dat je de juiste naam, het juiste adres en de juiste postcode hebt opgeschreven. Zo weet je in ieder geval dat het pakket of de brief bij de juiste plek wordt bezorgd.

regels en richtlijnen postbezorging

5. Weet wat je wel en niet mag versturen

Er zijn een aantal producten die je niet mag versturen, denk bijvoorbeeld aan batterijen. Het kan ook zijn dat je eerst toestemming moet vragen voordat je een product mag opsturen. Het is belangrijk om je te verdiepen in deze regels, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Veelgestelde vragen over belangrijke postregels en -richtlijnen

Wat zijn de basisregels voor het versturen van post?

Zorg ervoor dat het adres duidelijk en correct is vermeld op zowel de afzender- als de geadresseerde zijde. Gebruik een juiste postzegel en zorg ervoor dat het pakket of de brief goed is ingepakt om schade tijdens de verzending te voorkomen.

Hoe bepaal ik het juiste tarief voor mijn postzending?

Het tarief hangt af van het gewicht, de afmetingen en de bestemming van de zending. Raadpleeg de tarieven van de postdienst waarmee je verzendt, of gebruik hun online rekentools om het juiste tarief te berekenen.

Wat moet ik doen als mijn post beschadigd aankomt?

Meld de schade zo snel mogelijk bij de postdienst waarmee je hebt verzonden. Bewaar alle verpakking en de beschadigde items als bewijs. De postdienst kan je instructies geven voor het claimen van een schadevergoeding.

Hoe kan ik een pakket traceren?

Gebruik de track and trace-code dat je hebt ontvangen bij de verzending om de status van je pakket te volgen op de website of app van de postdienst. Dit nummer vind je meestal op het verzendbewijs.

Zijn er beperkingen voor het versturen van bepaalde artikelen?

Ja, er zijn beperkingen voor het versturen van bepaalde items zoals batterijen en andere verboden of beperkte artikelen. Controleer de richtlijnen van de postdienst voor specifieke regels en verboden items.

Wat moet ik doen als mijn post niet op tijd aankomt?

Neem contact op met de postdienst om de status van je zending te controleren. Soms kan vertraging optreden door verschillende factoren zoals weersomstandigheden of logistieke problemen. De postdienst kan je meer informatie geven en mogelijk compensatie bieden voor ernstige vertragingen.

Hoe kan ik een adreswijziging doorgeven voor mijn post?

Bij veel postdiensten kun je een adreswijziging online doorgeven of via een formulier bij je lokale postkantoor. Zorg ervoor dat je dit ruim van tevoren doet om ervoor te zorgen dat je post naar je nieuwe adres wordt doorgestuurd.

Kan ik een internationale brief versturen?

Voor internationale verzendingen moeten brieven voorzien zijn van een internationale postzegel.

Kan ik een poststuk met een spoedservice verzenden?

Ja, de meeste postdiensten bieden spoedservices aan zoals expressverzending of de volgende dag-levering. Deze diensten kosten meestal meer, maar zorgen voor snellere levering. Controleer de beschikbaarheid en tarieven bij je postdienst.

Hoe kan ik een verkeerd bezorgd pakket terugsturen?

Neem contact op met de postdienst om hen op de hoogte te stellen van de verkeerde bezorging. Meestal kun je het pakket terugsturen met de instructies die je van hen ontvangt. Als het pakket afkomstig is van een winkel of bedrijf, neem dan contact op met hen voor verdere instructies.

Laatste Update: 31 juli 2024