De meivakantie: een weekje vakantie waarin scholieren maar ook werkenden weer even tot rust kunnen komen. De meivakantie vindt vaak plaats aan het einde van april en duurt vaak een week. Wat zijn eigenlijk de data van de meivakantie van 2025? We vertellen je hieronder meer.

Meivakantie 2025

De meivakantie vindt voor iedere regio plaats van zaterdag 26 april tot en met zondag 4 mei 2025. Het kan zijn dat jouw school ervoor heeft gekozen om de vakantie een week langer te maken. In dat geval vindt de vakantie vaak al een week eerder plaats: dus vanaf zondag 19 april. Het verschilt dus per school of dat het geval is of niet.

Zoals het nu lijkt, vindt de meivakantie 2026 plaats van zaterdag 25 april tot en met zondag 3 april 2026. In 2027 wordt de datum ook weer een dagje naar voren gehaald; van zaterdag 24 april tot en met zondag 2 mei 2027. Houd er wel rekening mee dat deze data nog niet vaststaan en het dus nog kan veranderen. Ook is het afhankelijk van de school, welke data zij bepalen voor de meivakantie.

Regio’s Nederland

De meivakantie valt gelukkig voor iedere regio gelijk. Toch is het goed om te weten dat je in Nederland verschillende regio’s hebt. Het kan zijn dat de vakantieperiode per regio verschilt. Denk bijvoorbeeld aan de zomervakantie die verschilt per regio. Zo heb je de regio’s noord, midden en zuid. Het is belangrijk om te kijken in welke regio jij valt. Het kan namelijk zijn dat jouw provincie dan wel in regio noord valt, maar jouw gemeente weer niet. Check dit dus van tevoren, zodat je zeker weet wanneer jij vakantie hebt.

Dit kun je doen in de meivakantie

In de meivakantie zijn er verschillende activiteiten te beleven, voor zowel kinderen als volwassenen. We hebben hieronder een aantal leuke activiteiten op een rij gezet die je kunt ondernemen in de meivakantie 2025.

Op vakantie

De meivakantie is het ultieme moment om op vakantie te gaan. Zo kun je in Nederland op vakantie gaan, bijvoorbeeld aan de kust of naar de Veluwe. Je kunt natuurlijk ook het mooie weer opzoeken door op vakantie te gaan naar het buitenland. Populaire vakantiebestemmingen voor in de meivakantie zijn bijvoorbeeld Egypte, Kaapverdië of de Canarische Eilanden. Hier is het namelijk in de maand mei gegarandeerd mooi weer. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar budgetvriendelijke vakantiebestemmingen

wanneer is de meivakantie

Activiteiten in eigen land

Wil je toch liever in Nederland blijven? Dan zijn er ook veel activiteiten die je in eigen land kunt ondernemen.

1. Musea bezoeken

Nederland is gevuld met verschillende musea. Denk bijvoorbeeld aan musea waar je kunstwerken kunt bewonderen, of musea waarbij je een kijkje kunt nemen in de geschiedenis van een bepaald onderwerp. Er zijn veel musea te vinden verspreid over Nederland; er zit dan ook vast wel een interessant museum bij jou in de buurt.

2. Zwemmen

Hoe fijn is het om een frisse duik te nemen? In de maand mei is het water in Nederland misschien nog een beetje te koud, maar er zijn gelukkig wel genoeg binnenzwembaden waar je kunt zwemmen. Dit is leuk voor zowel kinderen als ouderen; kies bijvoorbeeld voor een zwembad met verschillende glijbanen, of een zwembad waar je juist lekker kunt relaxen. Het is maar net waar jij zin in hebt.

3. Steden verkennen

In Nederland kun je veel verschillende steden. Er zitten ook een aantal parels van steden tussen die je eens bezocht moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan de stad Deventer, waar je veel kunt zien van de geschiedenis. Ook is Utrecht een mooie stad, omringd door de grachten. Heerlijk om eens doorheen te struinen.

Veelgestelde vragen over de meivakantie

Wanneer valt de meivakantie?

De meivakantie valt meestal rond de eerste week van mei. Exacte data kunnen variëren afhankelijk van de regio en school. Meestal begint de vakantie eind april en eindigt begin mei.

Hoe lang duurt de meivakantie?

De meivakantie duurt doorgaans een week, maar dit kan verschillen per regio en school. Sommige scholen geven twee weken meivakantie. Het is een korte vakantie tussen de voorjaars- en zomervakantie.

Wat zijn populaire bestemmingen voor een meivakantie?

Populaire bestemmingen voor de meivakantie zijn vaak binnen Europa, zoals Spanje, Frankrijk, en Italië, maar ook stedentrips of een vakantie in eigen land kunnen aantrekkelijk zijn.

Hoe kan ik voordelig een vakantie boeken voor de meivakantie?

Voor voordelige vakanties kun je vroeg boeken, gebruikmaken van last-minute aanbiedingen, en vergelijken tussen verschillende reisaanbieders. Let ook op speciale kortingsacties en deals.

Wat zijn leuke activiteiten voor gezinnen tijdens de meivakantie?

Leuke activiteiten voor gezinnen kunnen onder andere themaparken, dierentuinen, stranduitjes, en culturele uitstapjes zijn. Ook kunnen natuurwandelingen en lokale festivals een leuke optie zijn.

Wat zijn de voordelen van een vakantie in de meivakantie?

De meivakantie biedt een mooie gelegenheid om even weg te zijn na de voorjaarsdrukte. Het weer is meestal aangenaam, en het is een goed moment om te ontsnappen aan de dagelijkse routine.

Zijn er speciale evenementen of festivals tijdens de meivakantie?

Ja, er zijn vaak speciale evenementen en festivals in de meivakantie, zoals lokale markten, muziekfestivals, en culturele evenementen.

Hoe kan ik me voorbereiden op een vakantie in de meivakantie?

Zorg voor een goede voorbereiding door je reis en accommodatie van tevoren te boeken, je bagage te controleren, en te informeren over lokale regels en weersomstandigheden van je bestemming.

Wat is het weer meestal tijdens de meivakantie?

Het weer in de meivakantie is meestal mild en aangenaam, met temperaturen die variëren afhankelijk van de bestemming. In Europa is het vaak een mix van zon en af en toe een regenbui.

Kan ik tijdens de meivakantie ook een korte stedentrip maken?

Absoluut! De meivakantie is een uitstekende tijd voor een korte stedentrip. Veel steden in Europa bieden interessante bezienswaardigheden, cultuur, en evenementen die perfect zijn voor een paar dagen weg.

Onderverdeeld in:

Forums en Discussies,

Laatste Update: 30 juli 2024