Een opgeruimd huis: heerlijk. Een opgeruimd huis kan ook uiteindelijk zorgen voor meer rust en kalmte in huis. Toch wordt er ook in een huis geleefd en het is dan ook logisch dat er soms spullen rondslingeren. Ook hoeft het opruimen van een huis niet zo’n grote klus te zijn. Daarom zetten we hieronder een aantal tips voor je op een rij die kunnen helpen bij een opgeruimd huis.

1. Geef alles een vaste plek

Met een eigen huis heb je nou eenmaal veel spullen. Denk aan alle benodigdheden die je alleen al moet kopen als je op jezelf gaat wonen. En daar komen natuurlijk alleen nog maar meer spullen bij als je hier jaren woont. Denk alleen al aan de kerstspullen die je in huis hebt liggen: de kunstkerstboom, de kerstballen en alle andere versieringen van deze periode.

Het is daarom belangrijk om alles een vaste plek te geven. Denk bijvoorbeeld aan de keukenmachines die je in een kast of in de kelder neerzet nadat je het hebt gebruikt. Ook het speelgoed van de hond of van de kinderen kun je een vaste plek geven, zoals een kast. Zodra je voor alles een vaste plek hebt gegeven, kan het organiseren en opruimen al een stuk sneller verlopen. Laat deze vaste plek ook zeker merken aan de rest van jouw huisgenoten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw kinderen ook weten waar ze hun speelgoed moeten neerleggen als ze zijn uitgespeeld.

2. Genoeg opbergmogelijkheden

Net werden de woorden zoals de kelder of de kast al benoemd. Het is namelijk belangrijk dat je in huis genoeg opbergmogelijkheden hebt. Je kunt hier namelijk nooit te veel van hebben. Je kunt wat betreft opbergmogelijkheden denken aan kasten, maar ook aan dozen, boxen of stellingen. Je kunt dan al wel zo’n grote zolder hebben, maar als je daar alles maar op de grond neerzet, wordt het alsnog een zooitje. 

Genoeg opbergmogelijkheden zoals dozen is in dit geval erg belangrijk om te hebben. Denk hier dan ook zeker over na als je je huis gaat inrichten. Op deze manier kun jij de spullen ook een vaste plek geven. Denk bijvoorbeeld aan de kerstspullen, die je op deze manier op de zolder kunt leggen in een doos. 

3. Beetje bij beetje

Een goede tip is om iedere keer beetje bij beetje op te ruimen. Iedere keer wanneer je iets gebruikt, kun je het weer opbergen op het vaste plekje. Als je dit niet doet, is de kans groot dat de spullen zich blijven rondslingeren in de ruimte en dat het op een gegeven moment onoverzichtelijk wordt. 

Het opruimen kan hierdoor ook een steeds grotere klus worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want veel spullen opruimen kost ook veel tijd. Ruim dus iedere dag een beetje op, of na een bepaald moment. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop jouw kinderen hebben gespeeld met speelgoed. Je kunt na dit moment het speelgoed weer zo langzamerhand opruimen, zodat het ook niet langer rond blijft slingeren.

huis opruimen tips

4. Naast opruimen ook schoonmaken

Als je de boel hebt opgeruimd, kun je er ook voor zorgen dat de rest er spic en span uitziet. Je kunt er daarom voor zorgen dat je na het opruimen ook het huis gaat schoonmaken. Een opgeruimd én net huis, dat kan al helemaal voor rust en kalmte in huis geven. Ook kan dit voor jezelf een goed gevoel geven dat je alles weer hebt opgeruimd en hebt schoongemaakt. Ga bijvoorbeeld eens goed de vloeren stofzuigen en dweilen, maak de ramen schoon en stof alles af. Door dit soort klussen uit te voeren, ziet het er al een stuk schoner en netter uit. 

Veelgestelde vragen over een opgeruimd huis

Hoe begin ik met opruimen als mijn huis een rommel is?

Begin klein! Start met één kamer of zelfs één hoek van een kamer. Focus op kleine taken om te voorkomen dat je overweldigd raakt.

Hoe houd ik mijn huis opgeruimd als ik weinig tijd heb?

Maak een korte dagelijkse routine van 10-15 minuten waarin je snelle opruimklusjes doet. Dit voorkomt dat dingen zich opstapelen.

Hoe motiveer ik mezelf om op te ruimen?

Stel jezelf kleine doelen en beloon jezelf als je ze behaalt. Luister naar muziek of podcasts terwijl je opruimt om het leuker te maken.

Hoe ga ik om met andere gezinsleden die niet opruimen?

Maak duidelijke afspraken over het opruimen en probeer iedereen een eigen taak te geven. Betrek hen bij de voordelen van een opgeruimd huis, zoals een stressvrije omgeving.

Wat moet ik doen met spullen die ik zelden gebruik?

Bewaar zelden gebruikte spullen op zolder, in de kelder of in afgesloten opbergruimtes, zodat ze niet in de weg liggen.

Hoe zorg ik dat de keuken opgeruimd blijft?

Ruim afwas meteen op en gebruik opbergdozen voor voedsel en kookgerei. Probeer oppervlakken altijd leeg te houden na het koken.

Hoe voorkom ik rommel in mijn slaapkamer?

Maak je bed elke ochtend en zorg ervoor dat je kasten en lades georganiseerd blijven. Berg kleding direct op en laat geen spullen slingeren.

Wat is de beste manier om papieren georganiseerd te houden?

Gebruik een archiefmap of lade voor belangrijke documenten. Gooi onnodige papieren direct weg en zorg voor een vaste plek voor post en facturen.

Hoe ga ik om met speelgoed dat overal ligt?

Maak een speelhoek en gebruik bakken of manden voor speelgoed. Leer kinderen om na het spelen alles weer op te ruimen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn huis opgeruimd blijft op de lange termijn?

Door consistent routines te volgen en regelmatig te evalueren wat je nodig hebt, blijft je huis gemakkelijker opgeruimd. Ruim dagelijks een beetje op, zodat rommel geen kans krijgt.

Onderverdeeld in:

Bouwen & Wonen,

Laatste Update: 20 september 2024